Contact

FTE Academy

Data Escaperoom

Data Escaperoom

Data Escaperoom, hoe creëer je meer databewustzijn?
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers data bewustwording wordt vergroot? Dat medewerkers data gebruiken om de juiste prioriteiten te stellen en de beste beslissingen in hun werk nemen? Dat kan door te zorgen voor een datagedreven cultuur. Voor een opdrachtgever, een top 5 verzekeraar in Nederland, hebben we datagedreven werken geïntroduceerd.

We merkten dat medewerkers een beperkt idee hadden wat de impact van hun handelen was op de doelen van de organisatie. Vol enthousiasme werd er gewerkt aan een marketingactie, terwijl de omvang van de doelgroep ten opzichte van het totale klantenbestand niet bekend was. Daarmee was het potentiële effect van hun bijdrage aan de actie ook niet inzichtelijk. Het creëren van data bewustzijn bij de medewerkers was de eerste stap.

Creëer data bewustzijn met de Data Escaperoom
Om data bewustzijn te creëren hebben we voor deze verzekeraar een data escaperoom ontwikkeld in samenwerking met Frisse Blikken. Alle teams hebben het spel gespeeld. De escaperoom is alleen te verlaten als de juiste data van de juiste kwaliteit en op het juiste moment wordt ingezet. De escaperoom is een spel waardoor deelnemers de meest voorkomende valkuilen en uitdagingen van het werken met een datagedreven cultuur ervaren. Hierdoor ontstaat het inzicht in het belang om altijd kritisch te blijven denken wanneer er gewerkt wordt met data. Het vergroot het data bewustzijn!

Wat levert de data escaperoom jou op?

Het spelen van het spel is het vertrekpunt om in gesprek te gaan met de teams over het belang van data in relatie tot hun doelen. Welke data is voorhanden? Wat kun je wel en niet met de data, welke dashboards zijn beschikbaar en wat is de rol van een medewerker in het zorgen voor de juiste kwaliteit van data?

Uiteindelijk vertaal je dit naar je eigen praktijk door van alle plannen een data-case te maken. Waarin de inspanningen afgezet worden tegen de verwachte resultaten die met data zijn onderbouwd. Hiermee zet je echt een stap voorwaarts in het werken met data.

Wat ga je doen?

Hoe kan Serious Gaming je helpen om vaardigheden te vergroten? De escaperoom is een spel om data bewustwording en data literacy te verbeteren. In de game doen spelers ervaring op met veel voorkomende valkuilen en uitdagingen bij het werken met een data mindset. Spelers begrijpen het belang van een datagedreven manier van werken en passen dit na het spel toe in hun werk.

Het spel zelf:

  • Het verhaal: Er gaan geruchten rond in de pers en die leiden tot vragen over de organisatie. Zowel de overheid als de media eisen een verklaring van de CEO over een vermoedelijk groot aantal managers dat het bedrijf verlaat.
  • De uitdaging: het is aan de spelers om een op feiten gebaseerde uitleg te geven in een persverklaring.
  • De ervaring: teamwork. De spelers moeten dit mysterie oplossen met behulp van verschillende gegevensbronnen en hun eigen kritische mindset.
  • Gebruik gegevensbronnen: sommige gegevensbronnen zijn verborgen en kunnen alleen worden verkregen door verschillende uitdagingen in het spel aan te gaan.
  • Kritische data mindset: om succesvol te zijn moeten spelers samenwerken, aannames onderbouwen en mogelijke verklaringen bespreken om tot een plausibele verklaring te komen die de CEO aan de pers kan leveren.

Wie wordt jouw trainer?

Deze training wordt verzorgd door een Senior Data Consultant bij FTE Groep. We zorgen voor een combinatie van kennis en ervaring, welke aansluit bij de behoeften van de deelnemers.

Even praktisch

Uiteraard wil je ook de praktische kant weten van deze escaperoom. De investering voor deze training wordt in overleg vastgesteld omdat we altijd een maatwerkoplossing bieden. De escaperoom wordt vooraf en achter begeleid door senior consultants om tot de beste resultaten te komen.

  • Duur escaperoom: ongeveer een uur
  • Aantal spelers per escaperoom 3 tot 5
  • Start moment escaperoom: in overleg
  • Inclusief begeleiding voor- en achteraf

Meer informatie?

Het realiseren van een data gedreven cultuur is onderdeel van de mensgerichte en integrale benadering van FTE Groep. FTE doet dit door het 4D-datamodel centraal te stellen, als leidraad voor een gedragen analyse en duurzame groei. Hiermee helpen we jouw organisatie om structureel meer uit data te halen en dringt datagedreven werken door tot in de haarvaten van de organisatie. Een onderdeel van onze dienstverlening is het aanbieden en begeleiden van de data escaperoom.

Neem voor meer informatie contact op met Mitchel. Zij kunnen je meer vertellen over de maatwerk escaperoom voor jou en je medewerkers, over het programma en de opzet. De escaperoom is een uitstekend hulpmiddel om datagedreven werken te introduceren en om verder uit te bouwen binnen de organisatie. Een leuke manier om samen met je collega’s te werken aan het data bewustzijn, samen ambities realiseren!