Contact

Blog

Betrokkenheid brengt je project naar next level

Een succesvolle projectmanager is wendbaar. Speelt in op nieuwe situaties die gedurende het project ontstaan. Maar dan ben je er nog niet, een project doe je natuurlijk niet alleen. Dat doe je met een team, met medewerkers die bijdragen leveren, met management en opdrachtgevers. Hoe zorg je ervoor dat we met z’n allen de juiste instelling hebben? Dat iedereen open staat voor verandering en daarmee weet om te gaan? Dat er als één team wordt gewerkt. Kortom, hoe zorg je voor een succesvol project?

In de basis draait het om vertrouwen. In mijn ogen bereik je dat door te investeren in de persoonlijke relaties en te begrijpen wat mensen persoonlijk drijft. De mooiste herinneringen die ik koester zijn vaak de internationale projecten die ik heb gedaan. Nu houd ik van reizen, dus dat speelt zeker mee, maar ook de herinneringen aan het werken in het buitenland zijn vaak de betere werkervaringen. Maar waarom?

Projecten waren inhoudelijk niet anders, dus dan moet het toch de situatie of de omgeving zijn. En dat klopt. Het reizen met elkaar, samen in het hotel, samen op zoek naar een restaurant of een avondje in de bar. De situatie zorgt ervoor dat je op een andere manier tijd met elkaar doorbrengt en dat je op persoonlijk vlak betrokken raakt met je collega’s. Wat is echt belangrijk voor iemand? Wat zijn overtuigingen of ambities? Hoe staat iemand in het leven?

Ik ben ervan overtuigd dat dit zich terugbetaalt in het realiseren van de beste resultaten in een project. Of beter gezegd, dit zorgt ervoor dat je als team problemen weet te tackelen. Want problemen ontstaan altijd. De vraag is dan: hoe ga je ermee om, hoe leren we ervan en hoe snel reageren we erop? Een team met betrokken mensen kan dit gewoon beter.

Bij het opstarten van een project of het creëren van een team adviseer ik dan ook om te investeren in betrokkenheid. Bij een internationaal project zijn bepaalde omstandigheden hiervoor gunstig, maar anders kun je het ook op andere manieren inrichten. Probeer met elkaar een niveau dieper te gaan door ook te praten over persoonlijke ambities en drijfveren. Doe dit ook met opdrachtgever, stakeholders en andere betrokkenen. Verander de omgeving, creëer een plek om samen te zijn. Faciliteer dit en geef aandacht aan persoonlijke interactie. Een project bestaat uit professionals en die verstaan ieder hun vakgebied, die weten echt wel hoe ze hun werk moeten doen. Persoonlijk contact en betrokkenheid maken dan het verschil als team. Dit zorgt ervoor dat je het project naar een hoger niveau tilt.

Persoonlijk vind ik het ook gewoon leuk om mensen beter te leren kennen. Een bijdrage kunnen leveren in de ontwikkeling van mensen in mijn omgeving geeft mij veel voldoening. Dat vraagt natuurlijk wel dat mensen open staan voor ontwikkeling. Open voor ontwikkeling is dan ook weer een belangrijk kernwaarde en daarmee ook onderdeel van mijn kompas voor succesvol projectmanagement. In mijn volgende blog ga ik hier verder op in.