Contact

Blog

Met plezier gaat het een stuk makkelijker én uiteindelijk ook beter! 

Hoe zorg je ervoor dat projecten succesvol zijn? Daar begon ik mee in mijn eerste blog van deze reeks. Authenticiteit, doorzettingsvermogen en discipline leiden volgens mij tot de beste resultaten. Als individu en als team. Dat wendbaarheid in het DNA van een goede projectmanager hoort te zitten en dat ontwikkeling, open zijn en betrokkenheid belangrijke kernwaarden zijn om als team optimaal te presteren. Daar sta ik 100% achter. Maar wat als we geen plezier hebben, dan is dit alles toch helemaal niets waard? Is plezier daarmee ook een voorwaarde voor succes? Voor mij wel! Zonder plezier, geen project. Het is voor mij dus zelfs een randvoorwaarde om überhaupt te starten.

Waarom is plezier dan zo belangrijk voor mij? Plezier is voor mij zelfs zo belangrijk, dat ik zonder plezier niet eens ga starten aan een nieuw project. Het heeft natuurlijk alles te maken met onderlinge relaties. Plezier maken verbindt. Het zorgt ervoor dat mensen opener worden naar elkaar. Het klinkt wellicht wat vaag, maar zonder de juiste “klik” met mijn opdrachtgever wordt een project een hele lange worsteling. Een klinische uitvoering van taken en oplevering van resultaten. Eerlijk gezegd worden de resultaten er dan ook niet beter op. Dat dit niet zo hoeft te zijn, heb ik gelukkig wel mogen ervaren. Met de beste projecten heb ik ook de leukste persoonlijke herinneringen gemaakt en de beste feestjes gevierd. Toen dacht ik, waarom niet omdraaien? Waarom wachten met een feestje, totdat we succes hebben. Maak er een feest van vanaf het begin. Begrijp mij niet verkeerd, er moet hard gewerkt worden. Iedereen moet leveren. Maar met plezier als drijfveer gaat dit echt een stuk makkelijker en leidt dit ook echt tot betere resultaten.

Plezier kunnen hebben met elkaar is dus belangrijk. Als succesvol projectmanager heb je natuurlijk gezorgd voor een team met vakbekwame professionals. Zorg er dan ook voor dat er samen gelachen kan worden. Sterker nog, zorg ervoor dat je jouw teamleden hierop selecteert. Ik zie het als belangrijk onderdeel van de hele teamvorming. En als het goed is, dan straalt het team dat ook uit. Letterlijk! Laten zien dat je trots bent, dat je het mooi vindt om samen aan iets fantastisch te werken, dat je samen lacht en feest viert. Daar geniet ik van. Dit zijn de projecten waar ik later warme herinneringen aan heb of waar ik met plezier op terugkijk.

Het is duidelijk dat het voor mij draait om persoonlijke drijfveren en kernwaarden. Wat is belangrijk voor je, waar sta je voor en hoe uit zich dat? Dat dit de basis is en doorslaggevend is voor succes heb ik door de jaren ervaren. Kijk voor jezelf maar eens terug naar projecten waarbij je in de juiste flow zat. Wat je rol daarin ook was. Waarschijnlijk waren de omstandigheden, de werkzaamheden en het team zo dat het jouw eigen kernwaarden en dat van je teamgenoten aansprak. Wat is jouw kompas om succesvol projecten te leiden?

Wil jij jezelf ook ontwikkelen naar een goede projectmanager, neem dan contact op met FTE.

Blog door Niels Creutzburg