Contact

Processen optimaliseren in een dynamische werkomgeving

Business Analist Bilal zit momenteel op opdracht bij een grote luchtvaartonderneming. Hier helpt hij bij het verbeteren van een aantal belangrijke bedrijfsprocessen. Van het inventariseren van de klantwens tot het uitwerken van mogelijke oplossingsrichtingen. Bilal neemt ons graag mee in zijn uitdagende opdracht binnen deze dynamische werkomgeving.

Sinds oktober 2022 ben ik aan boord bij deze luchtvaartonderneming als business analist. Hier ben ik betrokken bij twee verschillende projecten. Het eerste project richt zich op het verbeteren van de processen rondom de on- en offboarding van medewerkers. Het tweede project staat in het teken van het vastleggen van processen, requirements ophalen en de inrichting van Microsoft Power Platform. Ik heb een hands-on mentaliteit, ga graag op ontdekkingstocht en ben altijd bereid om de mouwen op te stropen. Dit komt bij deze twee projecten goed tot uiting.

Optimalisatie van Onboarding en Offboarding
Binnen deze luchtvaartonderneming is de wereld van onboarding en offboarding complexer dan alleen het beheren van autorisaties en het verlenen van toegang. We hebben te maken met verschillende groepen betrokkenen, zoals nieuwe (interne) medewerkers die in dienst treden, extern ingehuurde consultants en externe partijen met langdurige beheercontracten. Om ervoor te zorgen dat elke groep een effectieve on- en offboarding ervaart, is het van essentieel belang om een specifieke aanpak te hanteren. Het verbeteren en stroomlijnen van dit proces is daarom een absolute prioriteit voor ons. Door dit te doen, kunnen we waardevolle tijd besparen, medewerkers snel en efficiënt laten starten of stoppen en hun productiviteit maximaliseren.

Mijn ondernemende instelling en de drive om op onderzoek uit te gaan komen in dit project goed van pas. Ik kijk welke stakeholders ik moet aanhaken en verzamel grondig alle benodigde informatie. Ik stel kritische vragen, organiseer brainstormsessies en faciliteer workshops. Eventuele obstakels die de voortgang van een project kunnen belemmeren breng ik in kaart en zoek naar effectieve oplossingen om deze te overwinnen.

De grootste uitdaging in dit project is om de mensen mee te krijgen. Soms is er weerstand of zijn er tegenstrijdige belangen. Ik zorg dan voor een middenweg door goed te communiceren en mensen bij elkaar te betrekken. Ik beargumenteer waarom we iets wel of niet gaan doen, creëer openheid en daarmee ook een gunfactor. Door wie ik ben en hoe ik mij opstel, beweeg ik mij vrij soepel tussen alle belanghebbenden heen. Hier ligt mijn kracht als verbinder.

Stroomlijnen van bedrijfsprocessen met Microsoft Power Platform
Voor het tweede project richt ik mij op het vastleggen van processen, het ophalen van requirements en de inrichting rondom Microsoft Power Platform. Met een team ben ik bezig met het ontwikkelen van een Power Platform strategie om het bouwen van apps en flows binnen deze luchtvaartonderneming te regulieren. Op deze manier kunnen we maatwerkapplicaties ontwikkelen en workflows bouwen die we voor verschillende afdelingen en processen kunnen inzetten.

In mei hebben we met veel enthousiasme het Power Platform-initiatief gelanceerd, het was een groot succes met een zaal vol enthousiaste deelnemers. Tijdens de lancering is er uitgebreid uitgelegd waar Power Platform voor staat en waarom dit zo belangrijk is. Onze visie is om een steeds actievere rol te spelen binnen de organisatie en om talloze apps en workflows te ontwikkelen die het werk vereenvoudigen en processen verbeteren.

De volgende fase van mijn opdracht omvat het bedenken en uitwerken van specifieke Power Platform processen die we willen implementeren. Het is essentieel om een duidelijk overzicht te hebben van hoe de processen moeten lopen, zodat we deze efficiënt kunnen implementeren en gebruiken. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat we de juiste workflows en stappen hebben om het maximale uit het Power Platform te halen en de werkzaamheden te stroomlijnen.

De komende tijd
In de komende maanden zal mijn aandacht voornamelijk gericht zijn op het verfijnen van processen, implementeren van oplossingen en het uitvoeren van gebruikersacceptatietests (UAT) in samenwerking met alle betrokken partijen. Het doel van deze activiteiten is om de processen end-to-end te testen en ervoor te zorgen dat de oplossingen volledig aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de gebruikers. Door deze aanpak kunnen we bedrijfsprocessen optimaliseren en efficiënter maken, waardoor de productiviteit verbetert.

Mijn doel is om een omgeving te creëren waarin alle betrokkenen kunnen bijdragen en samenwerken om succesvolle resultaten te behalen. Door te streven naar transparantie en het stimuleren van innovatie, hoop ik een blijvende voetafdruk achter te laten die bijdraagt aan de groei en het succes van deze luchtvaartonderneming op de lange termijn.