Contact

Blog

Wat is jouw kompas om succesvol projecten te leiden?

Wat maakt jou een goede projectmanager? Een eenvoudige vraag die best lastig te beantwoorden is. Kennis van zaken, ervaring, goed kunnen communiceren, resultaatgericht zijn. Allemaal vaardigheden die genoemd kunnen worden. De meeste projectmanagers weten wel wat erbij komt kijken en welke vaardigheden nodig zijn. Toch merk je dat het bij de een lekkerder loopt dan bij de ander. Ik praat er vaak over met collega-managers, opdrachtgevers en teamleden. Wat maakt nu écht het verschil? Uiteindelijk besef ik me dat authenticiteit, doorzettingsvermogen en discipline tot de beste resultaten leiden.

Als ik terugkijk op mijn eigen ervaringen en dan met name de moeilijke momenten, dan voelde het vaak al niet goed als het mis ging. Te weinig kwaliteit, te snel willen scoren, mooi weer spelen of netter geformuleerd; te optimistisch zijn. Waarom voelde dit niet goed? Omdat het tegen mijn eigen persoonlijke waarden indruiste. Het voelde niet lekker als ik er weer eens om heen had zitten draaien om maar niet te laten merken dat ik verkeerd had gepland. Of een begroting die niet lekker uitkomt. Overal op drukken om het toch maar “af” te krijgen, zodat ik groen kon rapporteren aan de board. Herkenbaar? Vast wel, toch? Achteraf gezien had ik op die momenten dichter bij mezelf moeten blijven. Dan bedoel ik bij mijn eigen kernwaarden, zoals open en transparant zijn, weten wat er speelt binnen het team en de organisatie of meer wendbaarheid tonen. En niet op de minste plaats, ik moet er vooral plezier uit halen.

Daarnaast is een project ook gewoon hard werken. Vergelijk het met een marathon of de Olympische Spelen waar je vier jaar voor traint. Een goede voorbereiding, met onderweg mooie momenten, maar ook tegenslagen. Dit vraagt om de juiste (sport)mentaliteit met vooral doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline. De teams waar ik mee heb gewerkt en die goed presteerden hadden ook die drive en achteraf gezien werkten we als team vanuit dezelfde waarden. We waren betrokken met elkaar en stonden open voor groei en ontwikkeling. Ook waren we flexibel en natuurlijk maakten we veel plezier. Precies zoals ik zelf ook graag werk.

Hiermee zijn mijn persoonlijke kernwaarden en een sportbenadering mijn kompas in succesvol projectmanagement geworden. In mijn volgende blog ga ik in op de kernwaarde wendbaarheid en wat dit voor mij concreet betekent in de praktijk. Ik vertel je op welke wijze mij dit heeft geholpen om projecten te leiden in een veranderende omgeving en deel met je hoe jij dit het beste kunt toepassen om iedereen aan boord te krijgen én te houden.

Blog door Niels Creutzburg