Contact

Blog

Ruimte voor ontwikkeling leidt tot excellerende teams

Het leuke aan projecten is dat er veel nieuwe dingen op je pad komen. Elk project is als een reis waarin je gaat ontdekken en leren. Geen routine, geen zekerheden. Dit doe je dan ook vaak met een nieuw team, samengesteld om de reis zo goed mogelijk te maken. Juist dat ontdekken, elkaar leren kennen, elkaars kwaliteiten, maar ook elkaars zwakten achterhalen, maakt het voor mij interessant. Het is niet altijd makkelijk. Iets niet goed weten, maakt mij ook onzeker. Onvoldoende grip op de zaak. Het geeft een bepaalde onrust en leidt soms tot frictie in het team of met mijn omgeving. Wat kun je dan het beste doen? Het heeft denk ik te maken met openheid en ontwikkeling. Ben je bereid om te investeren in jezelf? Nieuwe dingen eigen te maken en voer je gesprekken met een open mindset? 

Wat is je ambitie? Die vraag stel ik altijd aan teamleden. Wat zou je willen bereiken, los van een goed projectresultaat? Dan hoop ik namelijk een open gesprek te krijgen over iemands persoonlijke drijfveren. Ik werk graag met mensen die open staan en zichzelf willen ontwikkelen. Laatst stelde ik die vraag aan een nieuw teamlid, net afgestudeerd, leuke en slimme meid, en ze gaf aan dat ze meer wilde leren over HR en talentontwikkeling. Daar lag uiteindelijk haar ambitie. Dit in tegenstelling tot de taken waarvoor ze aanvankelijk op het project werd aangesteld, namelijk het ondersteunen van het projectmanagement. Toen heb ik haar gevraagd of ze wilde nadenken hoe het project of het team kon bijdragen aan haar ambitie. Tegelijkertijd stelde ik haar de vraag hoe zij daarin een extra bijdrage kon leveren aan het team. “Wat gaaf”, zei ze.

Vol enthousiasme kwam ze terug met ideeën en plannen. Brainstormen met het team over vaardigheden die nodig zijn, waar we ons als team in kunnen ontwikkelen, individuele leerdoelen. Het gaf mij persoonlijk energie om te zien hoe ze dit oppakte. Het gaf het team energie en ze bloeide zelf ook helemaal op. Het creëren van ruimte voor ontwikkeling zorgt voor een inspirerend team. Mensen zijn blij, zijn enthousiast en groeien. Dat is erg aanstekelijk en draagt enorm bij aan een succesvol team. In dit geval sneed het mes daadwerkelijk aan meerdere kanten.

Het is een belangrijk kernwaarde voor mij. Het is daarnaast denk ik ook een belangrijke voorwaarde voor een succesvol team of project. Zorg dat er ruimte is voor ontwikkeling, zorg dat je constant en gezamenlijk lering trekt van de ervaringen door regelmatig terug te kijken. We zijn geneigd om vooruit te kijken. Nieuwe situatie, bijsturen en weer door. Neem dan ook de tijd om de reis tot dan te evalueren met elkaar.

Voor mijzelf werk ik hiermee aan twee belangrijke persoonlijke drijfveren, mensen verder helpen en resultaten boeken. Twee zaken waar ik trots op kan zijn en waar ik veel voldoening uithaal. Het geeft ook voldoening aan de mensen waar ik mee werk, in het team of om mij heen. Mensen worden enthousiast en stralen plezier uit. En dat, plezier, is mijn laatste en belangrijkste kernwaarde in projectmanagement. Ik wil kunnen lachen met elkaar. Lol maken en alles wat we van belang vinden samen vieren. Groot of klein. Hoe ik dat plezier beleef, lees je in mijn volgende blog.