Contact
Nieuws
20 maart 2020

Consultancy.nl: FTE Groep helpt pensioenbedrijf bij datagedreven werken

Consultancy.nl heeft een mooi stuk geschreven over Alex die voor een financiële dienstverlener binnen de pensioenbranche is ingezet als data-analist. De opdracht was om de toegevoegde waarde van het gebruik van data en process mining duidelijk te maken aan de medewerkers en te focussen op procesverbeteringen. Hierbij het stuk van Consultancy.nl:

Consultant Alex Siemerink van FTE Groep helpt een partij in de pensioenbranche met het omarmen van datagedreven werken. Hij kijkt terug op de eerste maanden van de opdracht en zijn rol daarin.

Het project bij het pensioenbedrijf richt zich op het creëren van bewustzijn over de toegevoegde waarde van data-analyse en process mining als middel om procesverbeteringen te realiseren. “Met de juiste aanpak kan data analyse zorgen voor nieuwe inzichten, waarmee bedrijfsprocessen kunnen worden geoptimaliseerd”, zegt Siemerink.

Proof of concept
Het team, waar Siemerink onderdeel van is, koos er bewust voor om kleinschalig te beginnen. Eén proces werd gekozen om als ‘proof of concept’ te dienen. Mits succesvol, dan zou dit vervolgens als casus dienen om datagedreven werken daarna ook op andere processen toe te passen. Ook werd gekozen voor een bottom-up benadering. “Om mensen echt te kunnen enthousiasmeren, moet je contact leggen met de mensen zelf”, vertelt Siemerink, die verder uitlegt hoe medewerkers van verschillende afdelingen stap voor stap zijn meegenomen in de ‘sense of urgency’ en de voordelen die het hen kan bieden: “Hiermee creëerden we draagvlak.” Hij voegt toe: “We gaven uitleg over process mining, verkenden diverse verkregen datadumps en presenteerden en toetsten bevindingen en aanbevelingen met proceseigenaren.”

Eerste resultaten
Inmiddels zijn de eerste datagedreven verbeterpunten gerealiseerd, zoals het implementeren van een STP-straat (‘straight, through, processing’). Voor het managementteam is een dashboard opgeleverd, waarin vier kernprocessen uitgelicht worden op enkele KPI’s. “De eerste stappen zijn gezet, en er wordt hard gewerkt aan de volgende slag in volwassenheid”, aldus de FTE Groep consultant. Siemerink erkent dat mensen helpen om met data te werken een uitdaging is: “Het is voor veel medewerkers een compleet nieuwe wereld.” Zodra zij echter het complete plaatje en alle voordelen zien – en snappen hoe ze data in hun eigen werk kunnen inzetten – ontstaat volgens Siemerink een vliegwieleffect: “Datagedreven werken maakt het werk uitdagender en ook leuker!”