Contact
Nieuws
23 december 2020

Het thuiswerken van de toekomst

Het nieuwe werken, we zijn er al jaren mee bezig. Maar in deze tijd heeft het nog een andere dimensie gekregen. Noodgedwongen wordt er thuis gewerkt en dat heeft het thuiswerken in een ander perspectief gezet. De sceptici onder ons ervaren ineens ook de voordelen. De angst dat processen niet goed zouden doorlopen en dat mensen hun verantwoordelijkheid niet zouden nemen bleken ongegrond. Er werd net zo hard gewerkt, en op sommige terreinen wellicht wel beter of efficiënter. Er wordt meer balans ervaren, tussen werk en privé zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het werk.
Deze geluiden horen wij ook van onze consultants. Er is meer ruimte om tussendoor even je zoon of dochter van- of naar voetbal te brengen, tussendoor een boodschap te doen of een afspraak te plannen bij de fysio. Ook wordt de reistijd in de ochtend nu vaak ingeruild voor een uurtje sporten.

Het geeft een nieuwe kijk op het begrip thuiswerken. Wat wordt de ideale balans tussen thuiswerken en live interactie met je collega’s? Hoe gaat ons kantorenlandschap er  in de toekomst uitzien? Wat heeft dit voor effect op de woon- en werkplaatsen in Nederland? Kortom hoe ziet het leven van de werknemer van de toekomst eruit?

Thuiswerken positief ontvangen
Het thuiswerken wordt als positief ervaren, maar het laat ook haarfijn zien dat we live interactie met anderen mensen belangrijk vinden én nodig hebben! Wat is de juiste balans? Er wordt nu al gretig nagedacht over een andere functie van het kantoorpand. Dat moet vooral een ontmoetingsplek worden voor mensen, waar je kunt brainstormen over gezamenlijke plannen en ideeën. Dit betekent ook iets voor de inrichting en grootte van de kantoorpanden. Het moet vooral een inspirerende omgeving zijn waar je in kleine groepen optimaal kunt samenwerken. Waar het samenzijn met het team en de interactie centraal staat. Onze consultants ervaren 1 à 2 dagen op kantoor en 2 à 3 dagen thuis als de ideale balans. Essentieel is dan wel dat er een goede gelegenheid is tot thuiswerken, dat de voorzieningen aanwezig of mogelijk zijn.

Andere inrichting van de arbeidsvoorwaarden
Dit betekent voor de werkgever een andere blik op- en inrichting van je arbeidsvoorwaarden. Grote kans dat de vaste (reis)kostenvergoeding plaats gaat maken voor een thuiswerkvergoeding. Dit vergt aanpassingsvermogen van de werkgever, maar ook de mogelijkheid om de arbeidsvoorwaarden te moderniseren en af te stemmen op het nieuwe thuiswerken. Ook de locatie van grote bedrijven kan nu een rol gaan spelen. Deze zijn nu grotendeels gevestigd in de Randstad, maar is dat nog wel noodzakelijk in de toekomst? Wellicht past een meer landelijke omgeving beter bij de nieuwe functie van het kantoor. Samen interactief werken, gecombineerd met een omgeving die daarbij inspireert en energie geeft. Mensen ervaren het niet als vervelend om verder te moeten rijden als ze er niet dagelijks hoeven te zijn. Voor de juiste beleving rijden ze graag een stukje extra.

Het thuiswerken van de toekomst gaat een grote positieve impact hebben op onze manier van leven, waar we wonen en werken, onze omgang met elkaar en onze leefomgeving. Een betere spreiding en balans betekent automatisch een positief effect op de doorstroom van het verkeer en de vraag naar goede en betaalbare woonruimte. Een mooi vooruitzicht richting de toekomst.