Contact
Nieuws
7 augustus 2019

Actuarisdag 2019

Dit jaar staat de Actuarisdag 2019 gepland op donderdag 26 september 2019. Actuaris van het Jaar 2018, Agnes Joseph, zal de key-note speech verzorgen. We zullen er wederom een leerzame en mooie inspirerende dag van maken. Op deze dag zullen we de Actuaris van het Jaar Prijs en het Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitreiken. Het exacte programma wordt de komende maanden bekend. We houden je op de hoogte. Voor het programma zullen wij 6 PE punten aanvragen. De dag zal plaatsvinden bij Achmea te Zeist.

Reserveer 26 september in je agenda en meld je vast aan via de site zodat je de tickets nog kunt bestellen. Deze zijn beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij.

Thema: Modellen aan de Macht

Het gebruik van data en modellen neemt exponentieel toe. We zien geweldige toepassingen op het gebied van productontwikkeling, risicomanagement en klanttevredenheid. Maar deze ontwikkeling brengt ook allerlei nieuwe risico’s met zich mee. Modellen zijn vaak zo complex, dat lang niet iedereen ze meer begrijpt. De – correcte – uitkomsten zijn lang niet altijd meer helder te duiden. En wie controleert eigenlijk het zelflerende algoritme? Actuaris van het Jaar, Agnes Joseph geeft haar visie op het thema van dit jaar: “Modellen aan de Macht”. Het gaat over de nieuwe mogelijkheden die data en modellen ons bieden in de praktijk. Maar ook over zelf blijven nadenken en interpreteren in een omgeving die meer en meer is ‘dichtgetimmerd’. Over de vraag of al die extra complexiteit in modellen ook altijd iets toevoegt. Hoe veranderen modellen de rol van de Actuaris? Wat blijft er over? En hoe kunnen we daar beter in worden? Deze en vele andere vragen gaan we proberen te beantwoorden tijdens Actuarisdag 2019.

Dagindeling

08:15 Ontvangst deelnemers
09:00 Start congres | introductie thema
09:30 Spreker: KEYNOTE | Agnes Joseph | Achmea
10:15 Spreker: Stefan Lundbergh | Cardano
11:00 Koffiepauze
11:15 Spreker: Jan Middendorp | VVD
11:45 Uitreiking Actuarieel Talent van het Jaar 2019
12:30 Lunchpauze
13:15 Parallelsessies – ronde 1 – Axini, RGA, Deloitte
14:00 Parallelsessies – ronde 2 – Vivat, Milliman
15:00 Koffiepauze
15:15 Spreker: Antoon Pelser | Hoogleraar
15:45 Uitreiking Actuaris van het Jaar Prijs 2019
16:15 Afsluiting door dagvoorzitter
16:30 Aangeklede borrel
18:00 Einde congres

Sprekers

Jan Middendorp
Tot ons genoegen zal Tweede Kamerlid Jan Middendorp van de VVD een presentatie komen verzorgen. De heer Middendorp is onder andere woordvoerder Overheid & Digitalisering en lid van de speciale parlementaire commissie “Digitale Toekomst”. Vanuit deze hoedanigheid is hij zeer betrokken bij de maatschappelijke discussies op dit vlak. In 2018 lanceerde Jan een parlementair initiatief over “Online Identiteit en Persoonlijke Data” en in 2019 lanceerde hij een parlementair initiatief over algoritmen: “Towards Human Grip on Algorithms”, met als inzet dat bedrijven en overheden jaarlijks gaan rapporteren of hun algoritmes eerlijk en betrouwbaar zijn. Jan komt toelichten hoe hij kijkt naar dit belangrijke vraagstuk en hoe het toezicht hierop georganiseerd zou kunnen worden.

Stefan Lundbergh | The Enemy 
Individuen en groepen zien vaak een wereld die er in werkelijkheid niet is. Mensen kunnen in het algemeen slecht omgaan met onzekerheid. Daarom creëren we een model van de werkelijkheid, zodat we weer grip hebben. Maar niet alles is zo voorspelbaar als we denken. We vertrouwen vaak te veel op het model en vergeten ons gezond verstand te gebruiken, waardoor we slechtere beslissingen nemen. Stefan Lundbergh neemt ons uit onze comfortzone en laat zien hoe je om kan gaan met veelvoorkomende biases. Hoe je zoveel mogelijk rationeel blijft denken, hoe je diverse modellen naast elkaar kan zetten en hoe je scenario denken en groepsdynamiek kan gebruiken op een manier dat die vóór je gaan werken. Stefan is dr. in de Economie en directeur van Cardano Insights. Tot voor kort was hij commissaris bij een groot nationaal pensioenfonds in Zweden en in 2017 leidde hij een commissie die een deel van het Zweedse pensioensysteem evalueerde.

Martijn Westra & Yoeri Arnoldus | Exponential Actuary
De opkomst van technologie verandert in een hoog tempo ons toekomstige werk. Banen worden opnieuw gedefinieerd, met daarin een steeds grotere rol voor Machine Learning, AI en Automation. Actuarissen hebben nú de kans om aan te haken op deze dynamische nieuwe rollen die ontstaan. Martijn Westra en Yoeri Arnoldus vertellen over hun werk met Machine Learning en AI binnen de insurance sector en beschrijven concrete cases waarin deze technieken succesvol worden toegepast. O.a. bij het vaststellen van de Solvency Capital Requirement (SCR). Maar het gaat ook over de impact van al deze technieken op het werk van de actuaris. Wat blijft er over en hoe kun je daar zo goed mogelijk op inspelen? Martijn en Yoeri zijn werkzaam bij Deloitte op onder andere het gebied van kwantitatieve risicomodellen. Martijn is daarnaast actief in de commissie Actuarial Data Science van het AG/AI waar hij een bijdrage levert aan het verhogen van de zichtbaarheid en relevantie van de Actuarieel Professional binnen het Data Science domein.

Parallelsessie

Sjors Altemühl | Whitebox
Er hangt nog altijd iets van mystiek rondom het thema van machine learning. Veel modellen lijken een black box. Sjors Altemühl legt op een heldere manier uit hoe een aantal van deze algoritmes eigenlijk werken. Vanuit de werking van de technieken vertelt hij vervolgens het eerlijke verhaal over de voor- en nadelen van deze nieuwe type modellen, afgezet tegen klassieke actuariële en statistische methodieken. En tot slot zal hij bespreken in welke situaties machine learning modellen waarde kunnen toevoegen en in welke vooral ook niet. Sjors behaalde zijn master in toegepaste wiskunde aan de Universiteit van Cambridge en is Actuaris AG. Hij werkt bij Milliman als consultant onder andere op het vlak van big data en machine learning en is gastdocent aan de AEMAS op dit vlak.

Axini & FTE | Modellen onder controle
“De huidige gereedschapskist van de Actuaris is veelal gevuld met Excel, Acces en Word. Dit werkt prima voor specificeren en controleren. Voor de onderdelen documentatie, leesbaarheid, geautomatiseerd testen en onderhoud leent de huidige gereedschapskoffer zich minder goed en is op de genoemde onderdelen nog veel vooruitgang te boeken. En in het bijzonder, het is niet mogelijk applicaties te genereren uit tools als Excel. Hoe mooi zou het zijn als je in je gereedschapskist een schaalbare en onderhoudbare oplossing hebt. Dit is wat Axini biedt in haar oplossing.  Specificeren in AMS (Axini Modeling Suite) en hieruit documentatie genereren zonder enige moeite. En hier houdt het niet op. Uit je specificaties (het model) kan je ook de actuarial engine zelf genereren. Of omgekeerd testgevallen om een bestaande actuarial engine volledig geautomatiseerd te testen met een druk op de knop.” Linda de Koter en Machiel van der Bijl nemen jullie mee in onze oplossing en laten zien hoe ze URM in 2 maanden in AMS hebben gemodelleerd. Hoe dat eruitziet en wat je ermee kunt.

Stedin logo