Hoe veilig is jouw data?
Het laatste data breach report geschreven door IBM gaf aan dat de totale kosten voor data breaches in 2021 4,2 miljard dollar is geweest. Een simpele zoektocht op Google naar termen, zoals ‘data breach total cost’, ‘data breach’ of ‘latest data breach news’ genereert ontelbare verschillende links. Op 22 november gaf Vestas, s werelds grootste producent van windmolens, aan dat de shutdown die 3 dagen eerder is geweest het gevolg is van een cyberattack en dat daarmee een data breach is geweest. Op 17 november gaven hackers aan dat ze volledige inzage hebben in de border patrol van Belarus van de afgelopen jaar. Bij Robinhood was er op 9 november een security breach, een trading platform voor onder andere crypto’s.
Dagelijks zijn er berichten dat er wel ergens een data breach of een security breach is geweest. Het is een gigantische business en er gaat veel geld in om. Komando, een website waar ze tech advice geven, heeft een artikel geschreven over hoe lang het duurt voor een hacker om een wachtwoord te kraken. Daarin laat het zien dat een wachtwoord bijna direct te kraken is als het uit alleen nummers of letters bestaat.
Nordpas, een online dienst die wachtwoorden opslaat, maar waarvan jij de sleutel behoudt, heeft een lijst met de meest gebruikte wachtwoorden gepubliceerd en heeft gekeken hoe lang het duurt voordat die wachtwoorden te kraken zijn. In Nederland staat het wachtwoord ‘vergeten’ op een verdienstelijke 35ste plek. Ondanks dat het slim klinkt om dat wachtwoord te hebben aangezien je de melding ‘ben jij je wachtwoord vergeten?’ te zien krijgt als je het verkeerd invult, is dit wachtwoord binnen drie uur gekraakt. Volgens de gegevens komt het wachtwoord overigens 9675 keer voor.
Hoe kan jij je data veilig bewaken?
Voor het gebruiken van wachtwoorden wordt een combinatie van hoofdletters/kleine letters/nummers/symbolen geadviseerd. Kom je op een combinatie van 13, dan zal een hacker er 2 miljoen jaar over doen. Digital Guardian, helpt bedrijven online veilig te zijn en zij hebben een artikel geschreven met 101 tips om je data veilig te krijgen.
Veilige data en datagedreven werken
We werken steeds meer datagedreven en maken steeds vaker gebruik van verschillende systemen en dus hebben vaak ook meer wachtwoorden nodig. Hierdoor zijn we ook steeds kwetsbaarder. Als we het over datagedreven werken hebben, dan hebben we het ook over het gedrag van medewerkers wat weer onderdeel is van een data cultuur. Benieuwd hoe je data voor je kan laten werken? Wil je weten wat je eigenlijk allemaal met data kan en hoe je de juiste inzichten krijgt? Neem dan contact op met FTE Groep om te kijken hoe jij nog meer uit jouw data kan halen.