Contact
Nieuws
10 april 2019

De URM oplossing van FTE Groep en Axini

Nog geen oplossing voor URM? Niet zeker van een goede performance en aansluiting op uw IT landschap? Te complex? FTE en Axini hebben samen een unieke URM oplossing ontwikkeld.

Als domeindeskundige kent FTE Groep de eisen en uitdagingen van de wetgeving in de pensioenmarkt. Ook zijn wij bekend van de problematieken en het IT landschap bij de pensioenaanbieders.

Onze actuarissen hebben samen met de Axini software engineers in de Axini Modelling Suite een unieke URM oplossing ontwikkeld die perfect aansluit op de wensen van onze opdrachtgevers. Een heldere en praktische oplossing die voldoet aan hoge kwaliteitseisen met een uitstekende performance.

Wanneer u gebruikt maakt van onze URM oplossing weet u zeker dat u voldoet aan de vereisten van de wetgever. Onze URM oplossing is flexibel, transparant en sluit perfect aan op uw bestaande IT landschap.

 

Met deze rekenbox zijn uw problemen rondom de verplichte uniforme rekenmethodiek verleden tijd.

 

Probleemstelling
De Nederlandse overheid verplicht pensioenuitvoerders in 2019 naar hun deelnemers te communiceren over de verwachte pensioenopbouw conform een vastgestelde uniforme rekenmethodiek (URM). De URM wordt binnen de branche ervaren als groot en complex. De gestelde deadline biedt weinig tijd om een goede oplossing te implementeren. Dit levert stress en zorgen.

Vele pensioenuitvoerders zijn nog niet klaar voor URM. Het nu nog (laten) ontwikkelen van een URM-rekenbox brengt vele risico’s met zich mee. Om in alle haast aan deze wettelijke verplichting te voldoen, zien wij dat pensioenuitvoerders klem zitten.

Wij voorzien de volgende problemen rondom URM.

 • Gebrek aan inzicht
  Goede specificaties van de URM-rekenregels ontbreken. Daarnaast zijn rekenboxen in de regel weinig transparant. Dit maakt de correctheid van oplossingen moeilijk te controleren. Correcte resultaten kunnen niet worden gegarandeerd.
 • Afhankelijkheid van derden
  Voor verder onderhoud of wijzigingen in de berekeningen bent u volledig afhankelijk van de leverancier of uw IT-afdeling, met alle kosten van dien. Ook bieden veel leveranciers alleen een oplossing die binnen hun eigen omgeving toepasbaar is.
 • Lange doorlooptijd
  Gezien de complexiteit van URM heeft het ontwikkelen van een rekenbox een lange doorlooptijd. Daardoor is het nu nog (laten) ontwikkelen risicovol gezien de wettelijk gestelde deadline.

Onze oplossing
FTE groep en Axini bieden samen een kant en klare URM-rekenbox. Deze samenwerking combineert de jarenlange opgebouwde domeinkennis van FTE met de vernieuwende aanpak van Axini.

De vakkundige actuarissen van FTE hebben rekenregels van de URM zorgvuldig uitgedrukt in een formele specificatie: het model. Dit model is een digital twin van de gewenste URM-rekenbox. Op basis hiervan genereert en test het platform van Axini volledig URM-rekenboxen met behulp van onze model-gebaseerd werken aanpak. Door deze werkwijze zijn de rekenregels gemakkelijk aan te passen aan specifieke regelingen.

Samen vormt dit een totaaloplossing waarmee URM-rekenboxen volledig worden opgeleverd en geïmplementeerd.

Dit biedt de volgende voordelen.

 • Behoud het overzicht
  De formele specificaties geschreven door de actuarissen van FTE maken de complexe rekenregels van de URM inzichtelijk. Dit maakt onze rekenboxen transparant en betrouwbaar.
 • Onafhankelijk van derden
  In het model zijn de URM rekenregels modulair opgezet. De berekening kunnen makkelijk worden aangepast en uitgebreid door uw eigen domeinexperts. Dit maakt onderhoud gemakkelijk, snel en goedkoop.
 • Snelle oplevering
  Onze URM-rekenbox staat al voor u klaar. Wij zetten hem in no-time voor u in productie. Hierdoor vormt de wettelijke deadline geen probleem. Ook zijn de modellen snel aan uw wensen aanpasbaar.
 • Volledige oplossing
  Het Axini platform biedt een volledige oplossing waarmee rekenboxen worden gespecificeerd, getest en gegenereerd. Onze rekenboxen zijn makkelijk te integreren in uw IT-landschap.

In samenwerking met FTE kunnen wij de URM-rekenbox inzetten op een manier die past bij uw organisatie. Samen bieden wij consultancy om de oplossing binnen de organisatie te integreren, of kunnen wij deze taak volledig voor u uit handen nemen.

Contact
Wij vertellen u graag meer over onze oplossing. Neem contact op met Roeland Möller voor meer informatie of geheel vrijblijvend een demo op locatie.

Telefoon
+31 6 10 2772 70

E-mail
rmoller@ftegroep.nl