Contact
FTE Thema's

Hoe los ik snel een groot probleem op?

Ervaar je een hardnekkig operationeel probleem in je organisatie? Zijn er al meerdere initiatieven geweest, maar is het probleem nog steeds niet opgelost? Heeft het team nog steeds geen afdoende aanpak bedacht of geïmplementeerd? Lijkt het erop dat je wel weet wat er niet goed gaat, maar dat de kern of grondoorzaak nog steeds niet boven tafel is?

FTE gelooft dat er in iedere organisatie wel een paar hardnekkige problemen zitten. Problemen waar al keer op keer aan gewerkt is en waarbij geprobeerd is om als organisatie te veranderen. Wij geloven dat als je het probleem echt gaat onderzoeken, met een goede representatie van alle stakeholders je de grondoorzaak te pakken hebt. Als je die grondoorzaak eenmaal hebt, dan kun je deze gaan oplossen. Hardnekkige problemen blijven vaak hardnekkig omdat men onvoldoende de tijd heeft genomen om een goede analyse te maken. Het is als organisatie wel van belang dat je kunt erkennen dat jouw organisatie een hardnekkig probleem heeft. Daar is lef voor nodig. Dat is de eerste stap in de goede richting.

FTE wil gaan voor een duurzame oplossing. Door een goede analyse te maken en te zorgen dat het probleem binnen een, of maximaal twee maanden duurzaam is opgelost. Er zijn diverse mogelijkheden om het hardnekkige probleem te onderzoeken. FTE heeft al meerdere malen succes geboekt door de inzet van een Kaizen-event of de A3-Lean methode. De huidige situatie wordt in kaart gebracht en het doel moet worden omschreven. Vervolgens ga je op zoek naar de grondoorzaak. Wanneer deze eenmaal bekend is, kun je werken aan een duurzame oplossing.