Contact
FTE Thema's

Hoe motiveer ik medewerkers om datagedreven te werken?

In een datagedreven organisatie denken medewerkers kritisch en worden er kritische vragen gesteld. Maar hoe motiveer je medewerkers om kritische vragen te stellen en fact based te handelen?

Een datagedreven organisatie denkt en handelt op basis van feiten. Intuïtie wordt opzij gezet en beslissingen worden genomen op basis van data. Dit vraagt om fact based denken en handelen van iedereen binnen de organisatie. Als leidinggevende heb je dan ook een cruciale rol in het realiseren van datagedreven werken. Het is belangrijk om een cultuur te creëren die open en transparant is, die ruimte laat om fouten te maken en om elkaar aan te spreken. 

Het stimuleren van medewerkers om kritisch te zijn begint bij het stellen van datagedreven doelen en KPI’s die daadwerkelijk te beïnvloeden zijn door medewerkers. Medewerkers die begrijpen wat de relatie is tussen de KPI’s en de doelen worden gestimuleerd om dit effectiever en efficiënter te doen. Als medewerkers bekend zijn met de data die voor hun werk relevant is, dan ligt er een basis om de juiste kritische vragen te stellen. Laat zien welke data beschikbaar is en wat dit betekent. Het begrip van data bevordert het juiste gesprek te hebben.

Het ontwikkelen van de data competentie is iets wat continu aangewakkerd dient te worden en ingebed in de organisatie. Het werkt namelijk motiverend voor medewerkers om zelf aan de slag te gaan met data. Teams die werken op basis van datagedreven scenario’s kunnen dan zelf de effectiviteit van hun handelen beïnvloeden. 

Hoe zorg je stapsgewijs voor een data cultuur? FTE Groep denkt graag mee. Kritisch denken kun je leren en bevorderen. Denk aan training, workshops, spelvormen zoals een data-escaperoom. Afhankelijk van je ambitie bepalen we samen de beste stappen.

Wil je starten met datagedreven werken of een volgende stap zetten? Neem gerust contact met ons op.