Contact

Interview

Databewustzijn creëren met een Data Escaperoom

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers data bewust worden? Dat medewerkers data gebruiken om de juiste prioriteiten te stellen en de beste beslissingen in hun werk nemen? Dat kan door te zorgen voor een datagedreven cultuur. Voor onze opdrachtgever, een top 5 verzekeraar in Nederland, hebben we datagedreven werken geïntroduceerd.

We merkten dat medewerkers een beperkt idee hadden wat de impact van hun handelen was op de doelen van de organisatie. Vol enthousiasme werd er gewerkt aan een marketingactie, terwijl de omvang van de doelgroep ten opzichte van het totale klantenbestand niet bekend was. Daarmee was het potentiële effect van hun bijdrage aan de actie ook niet inzichtelijk. Het creëren van data bewustzijn bij de medewerkers was de eerste stap.

Databewustzijn creëren
Om databewustzijn te creëren hebben we voor deze verzekeraar een data escaperoom ontwikkeld. Alle teams hebben het spel gespeeld. De escaperoom is alleen te verlaten als de juiste data van de juiste kwaliteit en op het juiste moment wordt ingezet. De escaperoom is een spel waardoor deelnemers de meest voorkomende valkuilen en uitdagingen van het werken met een datagedreven cultuur ervaren. Hierdoor ontstaat het inzicht in het belang om altijd kritisch te blijven denken wanneer er gewerkt wordt met data.

Het spelen van het spel was het vertrekpunt om in gesprek te gaan met de teams over het belang van data in relatie tot hun doelen. Welke data is voorhanden? Wat kun je wel en niet met de data, welke dashboards zijn beschikbaar en wat is hun rol in het zorgen voor de juiste kwaliteit van data? Uiteindelijk is het vertaalt naar hun eigen praktijk door voor al hun plannen een data-case te maken. Waarin de inspanningen afgezet tegen de verwachte resultaten met data zijn onderbouwd. Hiermee is er echt een stap voorwaarts gezet in het werken met data.

Het 4D-datamodel
Het realiseren van een datagedreven cultuur is onderdeel van de mensgerichte en integrale benadering van FTE Groep. FTE Groep doet dit door het 4D-datamodel centraal te stellen, als leidraad voor een gedragen analyse en duurzame groei. Hiermee helpen we jouw organisatie om structureel meer uit data te halen en dringt datagedreven werken door tot in de haarvaten van de organisatie.

Een onderdeel van onze dienstverlening is het aanbieden en begeleiden van de data escaperoom.  De escaperoom is een prima hulpmiddel om data gedreven werken te introduceren binnen de organisatie. Wil je meer informatie of wil je gebruik maken van de escaperoom om data gedreven werken te introduceren? FTE Groep gidst je graag naar een meer datagedreven organisatie.