Contact

De beweeglijke wereld van projectmanagement

Nine Henninger is sinds februari 2022 werkzaam als PMO-consultant bij FTE. Door haar opdracht bij een overheidsinstelling, heeft zij een duidelijk beeld gekregen van haar ambities. Zij vertelt graag meer over de beweeglijke wereld van projectmanagement en over de volgende stap in haar loopbaan.

Bij mijn huidige opdracht ben ik nu werkzaam als Project Management Officer. Dit houdt in dat ik de rechterhand van de projectleider ben, gevraagd en ongevraagd adviseer en zorg dat project ‘office’ goed ingericht is en onderhouden wordt.

Bij het opzetten van een projectoffice hoort een duidelijke planning van het project, het inrichten van de projectpagina waar stakeholders informatie kunnen vinden en teamleden samen aan taken/documentatie kunnen werken en het verzorgen van rapportages. Daarnaast houd ik mij ook bezig met het organiseren van werkgroepsessies en het verzorgen van de communicatie zowel intern als extern over het project.

Tijdens mijn werkzaamheden als PMO’er zie ik vaak dat zaken door elkaar heen lopen, doordat er verschillende bronnen van informatie worden gebruikt (denk aan e-mail en Excel-bestanden allemaal met verschillende planningen en aantekeningen). Zelf ben ik er altijd voorstander van om 1 bron van informatie aan te houden en deze als waarheid te zien. De reuring die mijn rol als PMO’er met zich meebrengt vind ik heerlijk. Wanneer ik daarna binnen het team of de afdeling terug structuur kan aanbrengen en overzicht kan creëren ben ik volledig in mijn element.

Bij deze overheidsinstelling maken we gebruik van een issue tracking systeem. Hierin maak ik dashboards, planningen en verdeel ik taken onder de teamleden. Zo kunnen we de voortgang van het project realtime monitoren. Door dit te monitoren voorzie je ook eerder als er ergens een risico ontstaat en kan je als team hierop anticiperen.

Ruimte voor ontwikkeling
Bij FTE krijg ik veel ruimte om mijn ambities te realiseren. Op dit moment ben ik voor een Certified Project Management Associate (IPMA-D) aan het leren. Dit geeft mij meer theoretische onderbouwing in de beweeglijke wereld van projectmanagement. Toen ik mocht starten bij FTE had ik de ambitie om door te groeien naar projectleider. Dit leek mij een logische stap. Door mijn huidige opdracht bij deze overheidsinstelling ben ik in aanraking gekomen met de Agile/SAFe manier van werken. Hierbij werk je in een korte cyclus (meestal van een aantal weken) en lever je aan het eind van elke cyclus een stuk werk op. Door in kortere cyclicie in kleinere stappen te denken ben je wendbaarder als organisatie als er (onverwacht) veranderingen optreden. Dit spreekt mij heel erg aan. Op dit moment heeft dan ook een rol als scrum master, waarbij je teams coacht en faciliteert in deze manier van werken, mijn aandacht.

Voorlopig heb ik nog genoeg om handen in de rol waar ik nu zit. FTE motiveert mij zeker om ook vooruit te denken over een volgende stap in mijn loopbaan en hier ook mee aan de slag te gaan. Dit is ook wat mij erg aanspreekt in FTE als werkgever. De organisatie is groot genoeg om veel mogelijkheden te bieden en tegelijkertijd klein genoeg om te weten wie je collega’s zijn. Door het persoonlijke contact krijg ik het gevoel dat er van beide kanten oprechte interesse is, dit maakt de samenwerking erg fijn.

Wil jij ook een flexibele werkgever, waarbij jij jouw ambities kan realiseren? Kom dan werken bij FTE en wie weet verwelkom ik jou binnenkort als mijn nieuwe collega.