Contact

Interview

Jelle Offinga: “Ik breng culturen samen en streef naar optimaal resultaat”  

Praag, Lissabon en Amsterdam. Het zijn de steden waar Jelle Offinga voor grote bedrijven, zoals Ahold en Google al eerder heeft gewerkt als Business Analist. Sinds juni 2021 is hij aan boord bij FTE Groep en hij kon zijn eerste opdracht direct starten bij GVB Amsterdam. Wij spraken met Jelle over zijn Master Politics Society and Economics of Asia en internationale werkervaring.

Je hebt een interessante studieachtergrond, kun je daar meer over vertellen?
Het intrigeert mij om te zien welke verschillende culturen er zijn en hoe deze culturen met elkaar omgaan. Ook droomde ik vaak van een carrière in het buitenland, dus mijn master Politics Society and Economics of Asia was voor mij een logische keuze. Ik heb voor mijn master gestudeerd in China en daarmee waren de eerste stappen om (werk)ervaring op te doen in het buitenland gezet. Na mijn studie ben ik gaan werken als consultant en deed ik internationale werkervaring op in onder andere Tsjechië en Portugal. Uiteindelijk vond ik mijn weg terug naar Nederland en sinds de zomer van 2021 ben ik werkzaam bij FTE Groep.

Je hebt een divers CV, wat zijn jouw drijfveren op werkgebied?
Alles wat ik tijdens mijn studie heb geleerd, probeer ik nu ook toe te passen in mijn werk. Ik zet de mens centraal en plaats graag iedereen in zijn of haar kracht. Dit is vanaf dag één de rode draad geweest in mijn CV. Ik vind het fantastisch om pilots te mogen draaien, nieuwe dingen op poten te zetten en de mensen in beweging te krijgen. Ik zet projecten graag neer van A tot Z. Als dit uiteindelijk lukt en alles staat, geef ik het framework over, zodat andere mensen er actief mee aan de slag kunnen. Ook ben ik altijd bezig met procesverbetering en stel ik mijzelf vaak de vraag hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Door oplossingen te bedenken of met nieuwe ideeën te komen, maak ik het voor mijzelf zo makkelijk mogelijk. Als iets beter of makkelijker kan dan ga ik daar volledig voor.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor een opdrachtgever?
Het is vaak een kunst om de mensen mee te krijgen en de processen goed helder te hebben bij iedereen. Het element cultuur is hierbij erg belangrijk. Verschillende culturen begrijpen en als vertaler zorgen dat alle partijen aan boord zijn, is mij op het lijf geschreven. Door mijn internationale werkervaring weet ik hoe ik verschillende culturen met elkaar kan laten samenwerken. Ik kijk naar de diverse belangen en weet hierbij altijd het einddoel voor ogen te houden. Ik manoeuvreer door alle lagen in de organisatie en probeer ervoor te zorgen dat bij de eindstreep iedereen zo tevreden mogelijk is.

Heb je tot slot nog een gouden tip voor onze lezers?
Probeer altijd met respect achter het verhaal van je medewerker, je collega of je teamgenoot te komen. Indien je de juiste aandacht aan een persoon weet te geven zal dat in the long run veel meer opleveren weet ik uit ervaring.