Jeroen Akkerman is in 2016 gestart bij FTE Groep als business analist. Hij werkte voor FTE bij TKP, Achmea en Scildon. Na 3,5 jaar trouwe dienst vertrok Jeroen en hij ging aan de slag bij een werkgever dichterbij huis. Maar oude liefde roest niet, zo blijkt, want na een jaar keerde hij toch weer terug naar FTE. In dit verhaal deelt hij meer over deze reis en zijn rol als Business Analist en Projectleider voor een pensioenfonds.
Sinds oktober 2020 ben ik weer terug van weggeweest. Ik ben een business analist, maar heb de ambitie om meer te doen met projectmanagement en projectleiderschap. Toen ik bij mijn terugkeer met Leoni en Roeland deze wens op tafel legde, had Roeland al direct een opdracht voor ogen. Voor een pensioenfonds gaat FTE namelijk de Excassostraat inrichten in samenwerking met Axini. Roeland zag in mij een geschikte projectleider en deze uitdaging nam ik dan ook graag met beide handen aan. Het voelt goed om meteen bij terugkomst alweer zo duidelijk het vertrouwen in elkaar te voelen, een prettige terugkeer op het thuishonk.
Excassostraat inrichten
Het project doe ik in samenwerking met Axini, Roeland, Hans en Linda. In mijn rol als projectleider en business analist ben ik nu nog voornamelijk bezig met het verzamelen van informatie, het opstellen van procesbeschrijvingen, structuur aanbrengen en de wensen van het pensioenfonds te inventariseren en door te vertalen, zodat het werkbaar wordt en we direct aan de slag kunnen. Momenteel is de Excassostraat van onze opdrachtgever geregeld via een grote organisatie. De wens is echter om dit allemaal persoonlijker te maken en te zorgen voor meer ontwikkelmogelijkheden richting de toekomst. Doordat wij alles op maat kunnen programmeren en zelf het systeem schrijven kunnen wij veel processen en functionaliteiten automatiseren vanaf de start. Ons streven is om niet alleen het bestaande systeem te vervangen maar ook direct te verbeteren.
Dat wij momenteel allemaal thuiswerken geeft een extra uitdaging aan het project. Luisteren naar wat de opdrachtgever te vertellen heeft en dit vertalen naar hoe wij dit technisch kunnen bouwen is online toch lastiger, dan dat je samen met de opdrachtgever in een ruimte zit en los kunt gaan met een brainstormsessie op een whiteboard. Natuurlijk maakt deze digitale tijd je ook vindingrijk en kan ik mijn ervaringen uit het verleden nu implementeren bij FTE en de opdrachtgever. Zo was ik bijvoorbeeld al bekend met Jira, een systeem om te kunnen backloggen, plannen, een roadmap uit te stippelen en de workflow te visualiseren. Een hippe- en digitale manier ter vervanging van het fysieke whiteboard die ik nu ook bij deze opdracht kan toepassen.
Waarde toevoegen
Door dit project kan ik werken aan mijn ambitie en dat is supergaaf. Daarnaast wordt ook mijn kennis en ervaring als business analist volop ingezet. Analyseren, onderzoeken en het conceptueel denken is het mooiste aan dit vak en in deze opdracht komt het allemaal samen. Door dit te combineren met mijn rol als projectleider sta ik volledig in mijn kracht en kan ik écht waarde toevoegen. Ik ben een echte doener en vertaal met veel plezier de grote plaat naar kleinere taken die we vandaag direct kunnen oppakken met het team. Ik trek graag de kar, zodat we met zijn allen door kunnen blijven gaan. Daarnaast geloof ik ook in de kracht van communicatie. Ik vind het ontzettend belangrijk om een persoonlijke band op te bouwen met de opdrachtgever, om het gesprek aan te blijven gaan. Doordat alles zo mooi op zijn plek valt bij deze opdracht kan ik volmondig zeggen dat ik iedere dag met ontzettend veel energie en plezier aan de slag ga, op weg naar het beste eindresultaat.