Contact

Project

De lean volwassenheid verhogen met PDSA

De Lean volwassenheid van de operatie verhogen, teamleiders coachen en een Lean Systeem implementeren. Een interessante en uitdagende opdracht waar onze collega Idris dagelijks mee bezig is als Senior Procesmanager bij een grote bank in Nederland. In dit interview vertelt hij alles over zijn way of working.

Bij een van de grootste banken van Nederland de Lean volwassenheid van de operatie verhogen, dat klinkt uitdagend! Wat is jouw rol in dit project?
Bij deze bank zijn ze al een tijd bezig met het implementeren van een Agile way of working. Voor de dagelijkse operatie, waar ik werkzaam ben, is specifiek gekozen voor het werken volgens de Leanfilosofie. Daarbij begeleid ik de manager en haar team van zeven teamleiders. Ze hebben allemaal de managementopleiding Lean voor Managers gevolgd en ik ben ingevlogen als Senior Procesmanager om samen met hen de vertaalslag van de theorie naar de praktijk te realiseren.

Zelf werk ik graag volgens de ‘Plan, Do, Study, Act’ methode, beter bekend als PDSA. Ik vind het prettig om te weten waar we precies starten, zodat ik altijd kan terugkijken wat er feitelijk is gerealiseerd. Het begint voor mij dus allemaal met een 0-meting. Daar komen vervolgstappen uit, en daarna kunnen we actie ondernemen. Later meet ik nogmaals om te kijken wat er is verbeterd. Met de operatie willen we graag een bepaalde score verhogen m.b.t. de Lean volwassenheid. Het is dan ook mijn streven om dit met elkaar te bereiken.

Kun je ons eens meenemen hoe je van start bent gegaan?
Om te bepalen hoe we er nu voorstaan met de Lean volwassenheid in de operatie waar ik werkzaam ben, is een 0-meting van essentieel belang. Ik wil dit zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen en ben daarom vijf keer aanwezig bij iedere dagstart van de teams. Daarna noteer en analyseer ik mijn bevindingen. Ook gebruik ik informatie uit een eerder uitgevoerde analyse als input om een goede 0-meting op papier te zetten. Na het analyseren van alle input en bevindingen bundel ik alles in een overzicht en breng ik de verbeteracties in kaart waar ik met de manager en zeven teamleiders mee aan de slag kan.

Iedere Senior Procesmanager werkt natuurlijk op zijn of haar eigen manier. Ik ben van mening dat dashboarding erg belangrijk is om operationeel te kunnen sturen. Ik onderzoek bij de huidige dashboards of alle benodigde informatie aanwezig is, verbeter deze en/of vul aan waar nodig. Verder ondersteun ik in de implementatie van de X-matrix (Hosin Kanri). Dit is een strategisch management instrument die helpt bij het consistent vertalen van strategische (verbeter)doelen, via jaardoelen, naar operationele (kritische) prestatie indicatoren. Tijdens de implementatie ondersteun ik de manager en de 7 teamleiders en begeleid ik hen bij het gebruik van deze X-matrix in kort cyclische prestatiedialogen.

Ik geloof erin, dat als je de Leanmanagementfilosofie verkondigt, je ook zelf Lean moet werken. Het goede voorbeeld geven en zelf willen verbeteren vind ik erg belangrijk. Ik wil straks ook aan de opdrachtgever kunnen teruggeven hoe ik het zelf heb gedaan. Ik heb mijn eigen way of working en die is vrij pragmatisch, maar zeker niet zwart-wit. Structuur vind ik belangrijk, maar het moet wel passen bij de medewerkers en de teamleiders. De coaching en begeleiding die ik doe is maatwerk. Sommige coachees kan ik heel vrijlaten en andere hebben juist weer meer behoefte aan begeleiding, ondersteuning en feedback.

Samen met het team hebben we kaders bepaald, waar specifieke elementen in terug moeten komen. De vorm staat echter vrij en dat werkt voor mij heel prettig. Ik vind het ook belangrijk om mijzelf kwetsbaar op te stellen en mijn eigen fouten als voorbeeld te geven. Dit werkt vaak als een spiegel en de ander kan dan ook makkelijker toegeven. Wanneer dit gebeurt, groei je écht in je persoonlijke ontwikkeling en maak je als coach en coachee grote stappen.

Wat wil je achterlaten als je hier de deur dichttrekt?
Ik hoop dat de Lean volwassenheid in de operatie dan is vergroot en dat de mensen met wie ik heb samengewerkt een goed gevoel overhouden aan hoe we het samen hebben gedaan. Ik wil mensen graag inspireren en hoop dat ze met een positief gevoel terugkijken op mijn begeleiding, dat ze iets hebben geleerd en dat ik ze iets heb kunnen meegeven voor de toekomst. Als ik dit kan achterlaten ben ik meer dan trots op het neergezette resultaat en kan ik door naar een nieuwe opdracht waar ik ook weer mooie ambities mag realiseren.

Gerelateerd

Bekijk alles