Contact

Interview

In gesprek met Denis en Martijn, de gezichten achter FTE

Het is vandaag 19 november 2021, het is de dag van de ondernemer. Een mooi moment om Denis en Martijn, de oprichters van FTE Groep te vragen waar hun (oranje) hart sneller van gaat kloppen en hoe zij het ondernemerschap ervaren.

Is het starten van een eigen onderneming voor jullie een kinderdroom die uitkomt?
Denis: Ja, voor mij wel! Al sinds ik een klein jongetje was droomde ik ervan om ondernemer te worden. Met het knikkeren was ik vroeger al een echte onderhandelaar en ook de Utrechtse vrijmarkt heb ik denk ik zelf uitgevonden ;). Later nam het ondernemerschap meer serieuze vormen aan en ging ik teakhouten meubelen uit Indonesië importeren en verkopen en startte ik een marktonderzoekbureau. Kortom, ik was altijd bezig en wilde iets serieus voor mijzelf starten, maar ja, hoe begin je dan? Dat was de grote vraag.

Martijn: Bij mij lag dat iets anders. Na het afronden van mijn studie ben ik in de detachering gerold. Ik werkte eerst als accountmanager en later als salesmanager in loondienst, maar steeds vaker ging het kriebelen en stelde ik mijzelf de vraag “kan ik niet beter voor mijzelf gaan werken?” Ik vond het altijd al wel leuk om nieuwe dingen op te zetten en de gedachte dat ik zelf kan bepalen wat ik moest gaan doen, lonkte steeds meer. Denis en ik waren toentertijd directe collega’s en nadat we onze dromen naar elkaar hadden uitgesproken dachten we: waarom gaan we het niet gewoon samendoen?

Denis: Martijn is goed in sales, dat is echt zijn sterkste punt. Zelf kan ik goed de lijnen uitzetten, plannen maken en naar de toekomst kijken. We hebben toen onze CV’s naast elkaar gelegd en in beeld gebracht wat onze sterke en zwakke punten zijn. Het werd al snel duidelijk dat we allebei niet alleen wilden starten, dus besloten we om dit avontuur samen aan te gaan.

Jullie zijn in het diepe gesprongen en zijn samen gaan ondernemen, maar wat is nu het leukste en het minst leuke aan het ondernemerschap?
Martijn: Het is cliché maar toch echt waar, het leukste aan ondernemen is de vrijheid die het met zich meebrengt. Je kunt zelf de lijnen uitzetten, je eigen koers bepalen en niemand vertelt je wat je moet doen.

Denis: Het leukste aan ondernemen vind ik dat ik dingen kan creëren. Wat dat betreft had ik ook prima een architect kunnen zijn, ik ben altijd bezig met bedenken en ontwikkelen. De mindere kant van het ondernemen is er natuurlijk ook. Dat is voor mij dat ik altijd ‘aan’ sta. De balans zoeken tussen werk en privé is soms best een uitdaging.

Martijn: Ja dat herken ik wel, wat Denis zegt. FTE is echt ons kindje. Je bent er gewoon altijd mee bezig. Net als kinderen, groeit FTE ook op. Dat gaat soms goed en soms ook niet goed. Het loslaten is dan moeilijk, maar soms is het nodig om ook ruimte te geven aan anderen.

En waar zijn jullie het meest dankbaar voor?
Denis: Ik ben het meest dankbaar voor het plezier wat het ondernemerschap met zich meebrengt. Ik kan mijn ziel en zaligheid erin kwijt en mijzelf ontwikkelen. Wanneer ik zie dat FTE groeit en succes boekt, voel ik het als waardering. Dit zijn voor mij allemaal belangrijke componenten die zorgen voor mijn werkgeluk.

Martijn: Ik ben ook het meest dankbaar voor het plezier wat ik krijg door te ondernemen. Bij FTE kan ik 100% mijzelf zijn. Ik hoef geen moeite te doen om mijn werk te doen, ik doe alles met enorm veel plezier. Dat is voor mij echt een cadeautje!

Plezier is ook een van de kernwaarden van FTE en successen vieren zit in jullie DNA. Waarom is dit zo belangrijk voor jullie?
Denis: Bij onze vorige werkgever waar ik Martijn heb ontmoet, hebben we gezien wat plezier maken en successen vieren doet voor je bedrijf en daar hebben wij van geleerd. Maar de cultuur die we hebben neergezet bij FTE is eigenlijk ook een vertaling van wie we zelf zijn.

Martijn: De term plezier heeft door de jaren heen ook steeds meer lading gekregen. In het begin legden we in een handboek vast hoe we alles wilden gaan doen. Plezier maken was toen al één van de eerste dingen die we opschreven. Voorheen vertaalde zich dat naar leuke feestjes en gezellige uitjes. Die zijn er ook nu nog steeds, maar plezier is tegenwoordig ook een kennissessie, carrière maken en jezelf kunnen ontwikkelen. Al deze componenten samen geven allemaal werkplezier. 

En wat is het geheime recept voor jullie succesvolle samenwerking?
Martijn: Het erkennen dat iemand anders ergens beter in is. Dat is de kracht van onze samenwerking, onze formule. Je moet een team kunnen samenstellen en elkaar de ruimte kunnen geven om de ander het podium te bieden.

Denis: Ja en als je groter wordt en je onderneming groeit, dan moet je goede afspraken maken. Je moet de zaken gaan verdelen, je ego opzijzetten en durven varen op het advies of de inzichten van anderen.

Martijn: Onze samenwerking is natuurlijk wel veranderd in de afgelopen 15 jaar. In het begin zit je echt op elkaars lip en nu spreek je elkaar niet meer zo frequent als eerder. Dat is ook niet meer nodig. Het vertrouwen zit goed en we kennen elkaars sterktes en zwaktes en hier spelen we goed op in. Ik vind het knap hoe Denis in de toekomst kan kijken en dit weet te verpakken tot een sterk verhaal. Daarnaast bewonder ik niet alleen zijn visie op het vak, maar bewonder ik hem ook als mens.

Denis: Als je al zo lang met elkaar samenwerkt, dan ga je alle sterke punten extra waarderen van de ander. Martijn is er altijd als je hem nodig hebt. Hij heeft executiekracht en een ‘gewoon doen mentaliteit’. Ook hebben we geleerd dat anderen soms ergens beter in zijn en die ruimte geven wij dan.

Tot slot, hebben jullie ook nog een gouden tip voor andere ondernemers?
Martijn: Denk aan de balans tussen werk en privé. Je hebt snel de neiging om door te slaan en die grens is echt heel dun. Daarnaast moet je in het ondernemerschap niet bang zijn om fouten te maken, want hier leer je weer van.

Denis: Aan alle potentiële ondernemers die beren op de weg zien, wil ik zeggen: ga er gewoon voor! En als je er dan voor gaat, ga er dan volle bak voor en niet half. Ook is zelfkennis en zelfreflectie erg belangrijk. Kijk naar je onderneming en zorg dat je weet wie je bent, waar je voor staat en wat elkaar verbindt.